dinsdag 13 december 2011

wijn-spijsproeverij

Voor een wijnproeverij bij een wijnwinkel hebben we hapjes verzorgd. Altijd spannend of de match ook goed in de smaak valt.
Een rillettes bij Vouvray. Heerlijk smeuige combinatie. De wijn gaat mee met de rillettes. Een afrader is om de rillettes op toast te smeren. Stokbrood is een betere combinatie. De toast gaat al snel de wijn overheersen.
Vervolgens een geconfijt kwartelpootje met een kersen/kruidnageldip. Dit bij een fruitige Barbera d'Asti.
Het dipje combineert heerlijk bij het kwartelpootje. Voor een kersendip is gekozen omdat de kersengeur een onderdeel is van de geur in de wijn.De kruidnagel die meegetrokken is in de kersencoulis geeft net dat extra beetje pit. Anders zou het wat log en saai worden.
Bij een Carm Douro Reserve een glaasje met stiltonmousse afgetopt met een gelei van een LBV port uit 2003. De topper van de proeverij. De luchtige romige mousse heeft een volle stilton smaak, wat verrassend in je mond is.
Als afsluiter een PX-sherry met een chocoladetruffel of de Toscaanse chocoladesalami. Een van de vele reactie: "Dit is een ultiem dessert", meer hoeft niet.
En dan nagenieten van de lege borden!