maandag 20 februari 2012

Wijn is chemie

Dit weekend hadden we een jamsessie thuis.
Uit de "box" koken. Het is altijd weer een uitdaging om tot een lekkere wijn-spijscombinatie te komen.
Riesling uit de Mosel leek mij wel wat. Ik had 2 verschillende huizen uit het plaatsje Kesten aan de Mittelmosel. De een was een Rieling spätlese feinherb 2008 van de Braunberger Kammer en de ander een Riesling auslese trocken 2009 van de Braunberger Juffer. Tijdens het voorproeven sprong de spätlese eruit. Vol, diepgang, mooi zuur, met een klein zoetje. Prachtig in balans. Die zou het zeker worden. Verfijnder ook vonden wij.
Wat blijkt bij 2 van de 3 gerechten presenteerde de auslese zich beter. Er ontstond harmonie met de coquille met geschroeide beukenzwam op een aardpeermousseline; net als bij de gepocheerde schelvis in kokosmelk verrijkt met sereh, laos en een klein pepertje. Het derde gerecht van kwartel, waar het pootje geconfijt werd, de borstfiletjes à la minute rosé gebraden met een saus vande karkassen en kippenfond, blauwe kaas, rode ui, Noilly Prat en wat Ricard klopte de spätlese helemaal. Zo zie je maar lekker drinken is vaak iets anders dan lekkere wijn bij het eten.

zondag 5 februari 2012

Samen koken en eten.

Afgelopen zomer waren wij aan de beurt om de "buurtbarbecue" te organiseren.
Nu is barbecuen niet ons feestje en we besloten om een driegangen Italiaans buffet te maken.
Tijdens een gezellige avond met een grote opkomst ontstond het idee om een Indische rijsttafel te gaan maken, waar ieder die zich op zou geven zowel zou koken als mee eten.
Het enthousiasme bleek groot. We waren met 26 van de 34 buurtgenoten.
Verdeeld over 5 keukens met 5 chefs zijn 16 gerechten gemaakt. Alles vers, ook de seroendeng en de atjars. Diegene die niet op de bewuste middag kon koken heeft een paar dagen er voor gerechten klaar gemaakt die een paar dagen moeten staan.
De deelnemers werden zo over de verschillende keukens verdeeld dat de mensen kris kras door de straat contact met elkaar hadden.
Intussen was in ons huis de tafel gedekt voor 26 mensen en om 19.00 uur werd alles warm binnengebracht.
Wat een feest! Samen koken en eten verbindt mensen.
Dit gaat zeker herhaalt worden. Een aanrader als je elkaar echt wilt ontmoeten.