zondag 11 maart 2012

Merde

Naar aanleiding van berichten over wijn waar ik een beetje een blabla gevoel bij kreeg, moest ik terug denken aan dagen dat ik druiven geplukt heb in de Provence.
Ik wilde dat graag doen om meer over wijn en wijnbouw te kunnen begrijpen.
Vol enthousiasme ben ik in het vliegtuig naar Marseille gestapt. Mijn idee over druivenplukken was nogal romantisch. In het zonnetje met een groep ,fluitend, mandenvol met druiven naar de "Baine" brengen.
Het zonnetje klopte. Fluitend, deels. Mijn start was bij een perceel jonge Syrah. Er hingen nog niet zoveel druiven per wijnrank, maar à la het waren immers jonge stokken. Vervolgens bleek dat de week er voor veel regen was gevallen. Gevolg: grijze rot. De wijnmaker wilde dit absoluut niet in zijn cave. Of we zo vriendelijk wilde zijn de aangetaste trossen af te knippen en op de grond achter te laten. Een aantal rijen verder nog geen emmer vol. 3/4 van de druiventrossen lag inmiddels op de grond. Dit was niet mijn idee van druivenplukken. Na een dag hard werken, weinig oogst en een stijve rug met een lichte ontgoogeling naar het logeeradres.
De volgende dag zou er een perceel Cabernet Sauvignon machinaal geoogst worden. Een belevenis om te zien. Wel werd in een keer duidelijk waarom er zo'n verschil is in wijn die handgeplukt of machinaal geoogst kan zitten.
Een groot deel van die dag werkte ik in de Cave. De ontsteelmachine schoonhouden e.d. Het leek mij ook wel een leuke afwisseling om aan de transportband te staan en de grote ongerechtigheden tussen de druiven uit te halen. Alles op de band, die omhoog gaat komt in een hoog tempo voorbij. Haast op de automatische piloot pakte ik van de band. Grote takken vooral. Daar kwam weer zo'n dikke tak aan. Ik stak mijn hand vooruit, hoorde achter mij een keiharde schreeuw: MERDE, en trok van schrik razendsnel mijn hand terug. Ik keek in de kop van een reuze salamander. In de snelheid had ik hem voor een tak aangezien. Diegene die MERDE riep wilde voorkomen dat ik gebeten zou worden. Later werd mij verteld dat een salamander vasthoudt en zij zijn kop hadden moeten afhakken om mijn hand te bevrijden. Slik.
Een bijzondere ervaring, die ik niet had willen missen.