maandag 20 februari 2012

Wijn is chemie

Dit weekend hadden we een jamsessie thuis.
Uit de "box" koken. Het is altijd weer een uitdaging om tot een lekkere wijn-spijscombinatie te komen.
Riesling uit de Mosel leek mij wel wat. Ik had 2 verschillende huizen uit het plaatsje Kesten aan de Mittelmosel. De een was een Rieling spätlese feinherb 2008 van de Braunberger Kammer en de ander een Riesling auslese trocken 2009 van de Braunberger Juffer. Tijdens het voorproeven sprong de spätlese eruit. Vol, diepgang, mooi zuur, met een klein zoetje. Prachtig in balans. Die zou het zeker worden. Verfijnder ook vonden wij.
Wat blijkt bij 2 van de 3 gerechten presenteerde de auslese zich beter. Er ontstond harmonie met de coquille met geschroeide beukenzwam op een aardpeermousseline; net als bij de gepocheerde schelvis in kokosmelk verrijkt met sereh, laos en een klein pepertje. Het derde gerecht van kwartel, waar het pootje geconfijt werd, de borstfiletjes à la minute rosé gebraden met een saus vande karkassen en kippenfond, blauwe kaas, rode ui, Noilly Prat en wat Ricard klopte de spätlese helemaal. Zo zie je maar lekker drinken is vaak iets anders dan lekkere wijn bij het eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten